Zijn Houten Vloeren Hygiënisch

We willen allemaal dat onze huizen schoon zijn. Verder gaan dan zichtbare netheid, dat betekent het minimaliseren van vuil, stof en bacteriën die mogelijk schade kunnen aanrichten.

We bespreken hoe houten vloeren kunnen helpen.

Hygiëneprobleem van tapijten

Hygiëne is belangrijk in het hele huis. Uw vloeren zijn geen uitzondering. Een schone, hygiënische vloer stopt de verspreiding van ziektekiemen, zorgt ervoor dat alles er mooi blijft uitzien en voorkomt dat er vervelende geuren in uw huis blijven hangen.

Tapijt vs houten vloeren

Tapijten zijn van nature vuil en absorberen stoffen en bacteriën. Alles, van dode huidcellen tot uitwerpselen van insecten, kan in de vezels van een tapijt worden vastgehouden, zelfs die met een korte pool.

Houten vloeren hebben daarentegen een stevig oppervlak dat geen vuil of stof opneemt. Het is veel hygiënischer dan een tapijt en veel gemakkelijker zelf te reinigen.

Moderne hardhouten vloeren zijn over het algemeen verkrijgbaar in een van de twee vormen. Massieve hardhouten vloeren zijn, zoals de naam al aangeeft, planken van massief hout die zijn gefreesd uit ruw hout van gevelde hardhouten bomen. Deze planken krijgen een gladde geschuurde bovenkant, maar worden aan de onderkant iets ruw gelaten. De randen zijn gevormd met messing en groeven die het mogelijk maken dat de planken in elkaar grijpen wanneer ze worden geplaatst.

Een andere vorm van parketvloeren is de zogenaamde 'engineered hardhouten vloeren'. Deze planken worden gemaakt door een relatief dunne toplaag van echt hardhout te hechten aan een dikkere (en goedkopere) kernlaag van hoogwaardig multiplex. Deze constructie maakt de vloer niet alleen betaalbaarder, maar geeft de planken ook stabiliteit tegen uitzetten en krimpen als gevolg van de veranderende luchtvochtigheid. De meeste vormen van houten vloeren hebben dezelfde tand-en-groef constructie en worden op dezelfde manier geïnstalleerd als massieve hardhouten vloeren.

Houten vloeren schoonhouden

Hoewel houten vloeren ongetwijfeld hygiënischer zijn dan tapijten, moeten ze toch regelmatig worden gereinigd om te voorkomen dat ze onhygiënisch worden opgehoopt.

Met een goede stofzuiger verwijdert u vuil en puin van het oppervlak en de voegen van uw houten vloer. Bovendien kan een microvezelstofdoek droog vuil optillen, terwijl een microvezelmop de beste optie is om vlekken op te vangen. U kunt de hygiëne van uw houten vloeren ook versterken met poetsmiddelen en olieverfrissers. Deze werken om het oppervlak van uw houten vloeren te beschermen, zodat er geen vocht en bacteriën in het hout zelf terechtkomen. Het vermindert ook de kans op krassen, zodat er minder plekken zijn waar vuil en stof zich kunnen ophopen.

Tips & weetjes

Blog

Innoparket