Veelgestelde Vragen Over Parket

Wanneer parketvloeren aanleggen op een nieuwe chape ?

Parketvloeren moeten worden gelegd in de laatste fase wanneer de nieuwe chape volledig is uitgedroogd. Naargelang de dikte van de chape zal de droogtijd uitgerekend worden. We rekenen per centimeter dat de chape dik is.

Daarnaast speelt de weeromstandigheden ook van groot belang. Een temperatuur van 20°C en lage luchtvocht is ideaal voor het drogen van de nieuwe chape. Wanneer het regenachtig is, zal het droogproces vertragen.

Ook na de termijn van het drogen, voeren we een carbuurmeting uit voor de vochtigheidsgraad. Als de ondervloer droog is zoals we willen, starten we met het leggen van het nieuwe parket.

De termijn om parketvloer te leggen ?

Twee factoren bepalen de termijn om parket te leggen. Eerst de vloer die je kiest om te leggen en ten tweede de situatie van de ondergrond.

Bij een klassiek parket zal er ter plaatse veel gewerkt kunnen worden. Onder andere het schuren en afwerken van de vloer. De tijd hiervoor is langer dan vooraf afgewerkt parket.

Budget voor parketvloer ?

Het is onmogelijk om het budget te bepalen voor het leggen van parketvloer. Er bestaan verschillende soorten hout voor elk budget. Het is beter om eens langs te komen en een gesprek te voeren. We helpen u gerust verder.

Waarom een vakman beter is bij het leggen van een parket ?

Parketvloeren zijn een investering voor een lange tijd soms zelfs levenslang. Het juist leggen door een vakman is daarom belangrijk.

Met de ervaring van de vakman zal hij u helpen de juiste planken te kiezen voor u huis. Hij zal de vloeren leggen voor een perfect resultaat met de juiste professionele machines. De details zullen piekfijn afgewerkt worden. Het belangrijkste is de tijdsbesparing.

Verschil tussen een klassiek parket en een samengesteld parket ?

Samengesteld parket heeft niet enkel een massieve toplaag uit nobel hout, maar tevens ook een massieve onderlaag met dezelfde houtsoort als de toplaag, welke kruiselings is verlijmd in 2 of 3 lagen. Samengesteld massief parket wordt meestal onbehandeld aangeleverd en moet nog ter plaatse worden opgeschuurd en afgewerkt. Een voorafgaande afwerkingslaag naar keuze behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Traditioneel parket wordt al vele generaties lang geplaatst en heeft zijn kwaliteit al meer dan bewezen. Bij de plaatsing van traditioneel parket wordt er gebruik gemaakt van een ondervloer. Dit is ofwel eik mozaïek of een multiplex ondervloer. Het zal altijd ter plaatste bekeken moeten worden wat het best is voor uw traditioneel parket te plaatsen.

Er wordt eerst een onderparket gelijmd op de chape. Daarna wordt het parket gelijmd en genageld op deze ondervloer. Vervolgens zal het parket worden geschuurd en afgewerkt met een eventueel gewenste kleuring en een beschermende afwerkingslaag naargelang de wens van de klant. Deze houtstroken zijn 9,5mm dik zonder tand en groef verbinding.

Is vloerverwarming onderparket mogelijk ?

Vloerverwarming is mogelijk wanneer je klassiek parket hebt. Bij het plaatsen houdt men rekening met de volgende punten: De cementgebonden dekvloer moet min. 28 dagen oud zijn, de verhoging van de watertemperatuur met 5°C per dag tot de maximale warmwatertemperatuur van het vloerverwarming systeem bereikt is. Hierbij is het belangrijk om 48 uur voor plaatsing van het parket de vloerverwarming af te zetten.

Tijdens plaatsing van parket mag de oppervlaktetemperatuur niet hoger zijn dan 15°C tot 18°C. Drie dagen lang behouden we de temperatuur even warm. Na de plaatsing van het parket moet de watertemperatuur met 5°C per dag verhoogd worden tot de gewenste kamertemperatuur.

Eenmaal het parket is geplaatst moet men de volgende zaken in het achter hoofd hebben. Hoge warmwatertemperaturen in vloerverwarming buizen vermijden om krimpen van parket te vermijden. Daarnaast mag de oppervlaktetemperatuur niet hoger dan 28°C zijn. De constante luchtvochtigheid moet tussen 45 en 60% zijn. Als de luchtvochtigheid niet 45% is de kans groot op krimpen van het parket. Er is geen verschil tussen dag- en nachttemperatuur voor het parket.

Voordelen en nadelen van klassiek parket ?

Het heeft een warme uitstraling en is meestal goed combineerbaar met vloerverwarming. U zal de warme uitstraling hierdoor letterlijk en figuurlijk op blote voeten kunnen voelen. Daarnaast is het ook eenvoudig te herstellen. Hieronder begrijpen we het schuren van parketvloeren. De beschadigde vloeren wordt geschuurd om de beschermlaag te verwijderen en behandelen met vloerolie.

Losse planken aanleggen neemt meer tijd dan samengestelde parket. Hierdoor ontstaat er ook veel onvermijdelijk stof.

Voordelen en nadelen van een samengesteld parket ?

De keuzemogelijkheid qua kwaliteit, kleuren en afwerkingsmogelijkheden is onbeperkt. Daarnaast is het leggen van samengestelde parket veel sneller en is stofvrij.

Het renoveren is afhankelijk van de dikte van de toplaag.

Hoe plaats men parket in een kamer ?

Planken in de lengte maken de kamer langer en smaller, terwijl planken in de breedte maken de kamer breder en korter. Is je woonkamer smal, dan plaats je ze best in de breedte. Hierdoor worden de muren ‘opengetrokken’. Daarentegen voor een diepe kamer leg je de planken in de lengte.

Niet alleen de breedte en diepte spelen een rol bij de legrichting van parket, maar ook de positie van deuren of lichtinval.

Hoe parket onderhouden ?

De levensduur van het parket hangt af van het onderhoud. Het is afhankelijk van de soort afwerking. Een aantal voorbeelden zijn parketten met een vernislaag, geoliede, gewaxte of geboende parket.

Parket wordt gemiddeld één keer per jaar onderhouden zonder de beschermlaag te verslijten.

Daarnaast moet het regelmatig gekuist worden met water en zeep, maar er bestaan aparte reinigingsvoorschriften met bijhorend product voor iedere afwerking. Parket die afgewerkt met boenwas mag niet gedweild worden. Gebruik 250ml parketzeep op 10 liter lauw water.

Oude vloer voor nieuwe parket veranderen ?

Wanneer er nood is aan verandering van de oorspronkelijke vloer, dan wordt de vloer uitgebroken. Daarnaast worden er voorbereidingen gedaan om het nieuwe parket te plaatsen.

Houten vloer met olie of vernis afwerken ?

Doordat olie in hout zal dringen, behoudt de vloer zijn natuurlijke uitstraling. Het is wel intensiever qua onderhoud. Het reinigen met voldoende zeep is een goede manier om je vloer te beschermen.

Om ervoor te zorgen dat het vuil niet het hout kan dringen, is het gebruiken van vernis een oplossing. Het is een ondoordringbare film op het hout.

 

Tips & weetjes

Blog

Innoparket