Vloer acclimatiseren

Vloeren waarin hout verwerkt zit moeten acclimatiseren. Dit wil dus zeggen: alle massieve planken vloeren, parketvloeren en laminaatvloeren. Indien een vloer niet voldoende is geacclimatiseerd kan dit voor grote problemen zorgen!

 

Wat is acclimatiseren?

 

Het acclimatiseren van een vloer is het gereedmaken voor de temperatuur van de ruimte waarin het geplaatst zal worden. Natuurproducten zoals massief hout, parket moeten zich eerst aan kunnen passen. Wanneer dit niet gedaan wordt, kan het parket of laminaat tijdens het plaatsen krimpen of juist uitzetten, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid.

Als de luchtvochtigheid van de ruimte hoger is dan de ruimte waarin het hout zich eerder bevond, zal het na leggen beginnen te zwellen. Hierdoor kan de vloer bollen, de planken kunnen schotelen en de onderlinge verbinding kan beschadigen. Vaak is herstel niet mogelijk zonder de gehele vloer er weer uit te halen.

Indien de ruimte juist minder vochtig is, zal de vloer juist krimpen waardoor scheurtjes in de toplaag kunnen ontstaan. De verbinding kan zichtbaar worden en de pint zal mogelijk niet meer voldoende zijn om de marge te dekken.

Ook na het acclimatiseren en leggen kunnen houten vloeren nog iets krimpen of uitzetten. Daarom worden dit soort vloeren altijd (1 of 1,5 cm) vrij van de muur gelegd. Let op:ndien er niet (voldoende) is geacclimatiseerd zal deze marge niet genoeg zijn.

 

Hoe moet worden geacclimatiseerd?

 

Plaats het massieve hout of de parketvloeren in de ruimte waarin zal worden gelegd op een manier waarbij de luchtstroom overal goed bij kan. Let erop dat de planken niet te dichtbij een kachel of volle zon liggen. Zorg er ook voor dat indien sprake is van een betonvloer die recent is gestort, deze eerst helemaal droog is.

Een massieve vloer zal altijd het sterkst reageren op temperatuurverschillen en luchtvochtigheid, daarom moeten deze vloeren langer acclimatiseren dan de andere vloeren.

Een massieve vloer heeft zo’n week tot 2 weken de tijd nodig om te acclimatiseren.

In geval van (lamel) parket zou 2 dagen in de zomer voldoende moeten zijn. In de winter zou het beter zijn om het parket tot een week te laten acclimatiseren.

 

Tips & weetjes

Blog

Innoparket